Wat is yoga?

Wat is yoga?2019-06-18T08:11:19+02:00

Veel gestelde vragen over yoga

Waarom moet je 2 tot 3 uur voor de les niet eten?2019-06-17T21:54:42+02:00

Tijdens de yogales doe je gedraaide houdingen, buig je naar voren of achterover. Of zelfs ondersteboven! Als je je laatste maaltijd nog niet volledig verteerd hebt dan wordt dat duidelijk op een niet zo comfortabele manier 🙂

Beste is om een lichte snack te nemen als je trek hebt. Yoghurt, een paar noten of vruchtensap tot ongeveer 30 minuten voor de les.

Wat heb ik nodig om te beginnen met yoga?2019-06-17T22:05:13+02:00

Alles wat je echt nodig hebt om te beginnen met het beoefenen van yoga, is je lichaam, je geest en een beetje nieuwsgierigheid. Maar het is ook handig om gemakkelijk, los zittende kleding, of sportkleding te hebben.

Een handdoek is niet echt nodig, verder doe je yoga op je blote voeten dus ook geen speciaal schoeisel.

Als je verder vordert wil je misschien een eigen yogamat, in onze yogastudio zijn professionele yogamatten beschikbaar. Verder ook alle ander benodigdheden zoals blokken, riemen etc.

Ik ben helemaal niet lenig of flexibel, kan ik wel yoga doen?2019-06-18T07:14:57+02:00

Ja! Je bent de perfecte kandidaat voor yoga.

Veel mensen denken dat ze flexibel moeten zijn om te beginnen met yoga. Dat klopt niet, je hoeft toch ook niet te kunnen tennissen om te beginnen met tennis?

Het maakt niet uit hoe stijf of flexibel of lenig je bent, de yogalessen zullen je helpen om soepeler te worden. Zowel in je lichaam als in je mind. De nieuwe  soepelheid zal je gezondheid verbeteren, je meer kracht,  coördinatie, meer zelfvertrouwen- en een beter gevoel van algemeen welzijn geven!

Is yoga een religie/geloof?2019-06-17T22:31:23+02:00

Yoga is geen religie. Het is een filosofie die ruim 5.000 jaar geleden in India begon. De grondlegger van klassieke ashtanga-yoga (het achtvoudige pad , niet te verwarren met Pattabhi Jois Ashtanga-yoga) is Patanjali , schrijver van de yoga soetra’s. Deze soetra’s, schriften, bieden een kader voor spirituele groei en persoonlijk meesterschap over het fysieke- en mentale lichaam. Yoga integreert soms andere filosofieën zoals het hindoeïsme of boeddhisme, het is niet nodig om die paden te bestuderen om yoga te doen.

Het is ook niet nodig om je eigen religieuze overtuigingen op te geven om yoga te beoefenen.

In hoeverre verschilt yoga van fitness, pilates of andere sporten?2019-06-17T22:39:10+02:00

In tegenstelling tot fitness, pilates of andere sporten is yoga meer dan alleen fysieke houdingen.

Patanjali’s achtvoudige pad illustreert hoe de fysieke oefening slechts één aspect van yoga is.

Het unieke is dat je je mind (geest) verbind met je lichaam en adem. Dat helpt je aandacht naar binnen te richten. Dit proces van innerlijke aandacht leert je je gebruikelijke denkpatronen te herkennen zonder erover te oordelen. Je wordt je steeds bewuster van je ervaringen. Hoogstwaarschijnlijk wordt je dus niet alleen veel flexibeler en soepeler in je lichaam, maar ook in je mind of geest.

Hoeveel keer per week kan ik yoga doen?2019-06-17T22:44:40+02:00

Yoga is geweldig 🙂 Ook als je maar een uur per week komt ervaar je de voordelen. Als je meer keer kunt ervaar je zeker meer voordeel!

Wij raden je aan rustig te beginnen, een of twee keer per week. Stel geen onrealistische doelen en leg jezelf geen tijdsdruk op, doe wat je kunt en maak je er geen zorgen over. Je zult merken dat je na een tijdje verlangen krijg om vaker te yoga te doen.

Wat is yoga?2019-06-17T23:17:26+02:00

Het woord yoga, Sanskriet yuj, betekent juk of vastgebonden. Het wordt vaak geïnterpreteerd als “vereniging” of een discipline. Een man die yoga doet wordt een yogi genoemd, een vrouwelijke beoefenaar een yogini.

De Indiase wijze Patanjali heeft de beoefening van yoga ongeveer 2.000 jaar geleden beschreven in de Yoga Sutra’s. Deze sutra’s zijn een verzameling van 195 uitspraken die als een filosofisch handboek dienen voor de meeste mensen die yoga beoefenen.

Het beschrijft ook het achtvoudige pad: de yama’s (de do’s), niyama’s (de dont’s), asana (houdingen), pranayama (ademhaling), pratyahara (terugtrekking van zintuigen), dharana (concentratie), dhyani (meditatie) en samadhi (verlichting)

In het westen zijn de meeste mensen die yoga beoefenen bezig met de derde deel van het pad, de fysieke houdingen, asana’s.  Een reeks van houdingen die  ontworpen is om het lichaam te zuiveren, gezond te houden en zorgen voor de fysieke kracht en het uithoudingsvermogen die nodig zijn voor lange perioden van meditatie.

Iyengar yoga
Wereldwijd meest gerespecteerd

Hatha yoga
De bekendste yogavorm

Yin yoga
Zachte yoga

Do-in yoga
Flexibiliteit en ontspanning

Cursussen
Beginnerscursus yoga

Zwangerschaps yoga
Yoga en mindfulness

Themalessen 
Energie, rust, ademhaling en meer

Personal yoga
Individuele privé yogales op maat

Veel gestelde vragen